Παιδικά σχέδια και ερμηνεία

 

Σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, μια κόλα χαρτί  και ενα στυλό  ή μερικοί μαρκαδόροι είναι αρκετοί για να μας οδηγήσουν στην απογύμνωση της ψυχής μας με κωδικοποιημένο τρόπο. Οι παιδικές ζωγραφιές μπορούν να μας μάθουν πολλα περισσότερα πράγματα για ενα παιδί απο όσα θα μας πεί το στόμα του.  

Για παράδειγμα , αν ζητήσουμε απο ένα παιδι να ζωγραφίσει την οικογένεια του, η διάταξη , το μέγεθος των ατόμων, ο τρόπος που θα τα σχεδιάσει , ειναι ικανα να μας δείξουν πως βλέπει ένα παιδί την οικογένεια του καθως και πως αυτοκαθορίζει την θέση του σε αυτή. Ακόμα και ο τρόπος που πατάει την ξυλομπογιά (καλό είναι να τις προτιμήσουμε για τον σχεδιασμό ) στο σχέδιο μας δείχνει αν είναι ευαίσθητο και ντροπαλο και αγχωδες  (αχνές γραμμες χωρίς πολυ δύναμη) ή δυναμικό και αποφασιστικό (έντονες γραμμές με δύναμη).

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Ένα παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του. Δεν του ζητάμε να ζωγραφίσει τον εαυτό του βεβαια, αλλα να ζωγραφίσει ένα ανθρωπάκι. Δέν παρατηρούμε, δεν κρυφοκοιτάμε, δεν επεμβαίνουμε στο δημιούργημα του, το βλέπουμε μόνο αφού ολοκληρωθει και το αφήνουμε να εκφραστεί .

 Ανθρωπάκι μικρό :  χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ αν είναι μεγάλο (γεμίζει τα 2/3 της κόλας)  δηλώνει την σιγουριά του παιδιού και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
 Κεφάλι μικρό : κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις που βίωσε το παιδί κατα την βρεφική ηληκία
Κεφάλι μεγάλο : ένα παιδί που του αρέσει να επιδεικνύεται.
Πρόσωπο χωρίς χαρακτηριστικά μας δείχνει ένα παιδί που δυσκολέυεται να εκδηλώσει αυτά που νιώθει και προτιμάει να τα κρύβει πίσω απο ενα χαμόγελο ή πλαθοντας έναν κόσμο φανταστικό.
Η ύπαρξη δοντιών : εχει θυμό μεσα του.
Η παρουσία καπέλου : πιθανον  οι άλλοι έχουν πολλές προσδοκίες και πολλές απαγορεύσεις προς εκεινο.
Χέρια :στην ανθρώπινη φιγούρα είναι κοντά υποδειλώνει ένα ντροπαλό, μαζεμένο παιδί ενώ αντίθετα όταν τα χέρια είναι μακρία μας δείχνουν οτι το παιδάκι μας είναι λάτρης της συζήτησης και της επικοινωνίας. Του αρέσει να επιλύει τις διαφορές και νιώθει την ανάγκη του να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο.
Λεπτός κορμός : ευαισθησία
Μεγάλος κορμος : Σιγουριά
Οσον αφορά τα πόδια η ερμηνεία είναι αντιστρόφως ανάλογη απο τα χέρια. Τα κοντά πόδια μας δείχνουν ένα παιδί που νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του , ενώ τα μακριά την ανάγκη του να νιώσει μεγάλος και δυνατός. Τα πόδια που απουσιαζουν είναι σημάδι ανασφάλειας

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ
Μια ζωγραφιά που έχει αναλυθει αμέτρητες φορες, χιλιοαναλυμένη αλλα παντα ενδιαφέρουσα. Το σπίτι.
Πόμολο στην πόρτα : Η ύπαρξή του

 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me