Προβληθειτε  με  16 ευρω τον μηνα       .... 


                                                                  
 
 

Οι υποχρεώσεις του νονού το Πάσχα

 

 

Μπορεί τα παιδιά να έγιναν πιο απαιτητικά , μπορεί εμεις να θέλουμε να τα κάνουμε όσο πιο ευτυχισμένα γίνεται αλλα υπάρχουν κάποια σταθερά έθιμα με πραγματική ερμηνεία που μας έχουν ορίσει το τι είναι απαραίτητο και τι όχι. Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μία άλλη αποψη απο αυτήν που επικρατεί σήμερα και εν μέσω οικονομικής κρίσης και που ίσως κάνει τα βαπτιστήρια σας πιο ευτυχισμένα γιατι θα είναι μοναδικά και με πολυ αγάπη .

  • Αναστάσιμη λαμπάδα

Αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας την έννοια της Αναστάσιμης λαμπάδας . Πώς όμως συνδέθηκε η Πασχαλινή λαμπάδα με τον νονο ή την νονα;

Την εποχή των πρώτων χριστιανών η λαμπάδα αφορούσε τους νεοφωτιστους . Η βάπτιση τότε γινόταν δημόσια και η εκκλησία όριζε να κρατούν μία αναμένη λευκή λαμπάδα τη νύχτα του Μεγάλου Σάββατου ή την Κυριακή του Πάσχα. Συμβόλιζε το νέο φώς του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου , τον ήλιο της άνοιξης έχοντας πλέον βρεί την πραγματική αλήθεια της ύπαρξης του αλλα και του φωτός που έφερε ο Χριστός νικώντας το σκοτάδι του θανάτου με το φώς της Ανάστασης.

Μπορείτε λοιπόν να αγοράσετε ένα απλό κερι (ή ακομα και να το κατασκευάσετε όπως βλέπετε παρακάτω) και να το στολίσετε παρέα με το βαπτιστήρι σας αν η ηληκία του το επιτρέπει. Θα είναι ένα μοναδικό δημιούργημα , φτιαγμένο με αγαπη και πολλά πολλά χαμογελα . Άν το καλλιτεχνικό σας ταλέντο δεν ειναι τόσο δυνάτο ή σας τρομάζει η ιδέα , καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε παίρνοντας κάποιες ιδέες απο τα παρακάτω λινκ.  Μετα απο αυτά θα... ανυπομονείτε :-)  • Πασχαλινό Αυγό 
Τα πασχαλινά κόκκινα αυγα συμβολίζουν το αίμα της θυσίας του Χριστού,  όταν πληγωνόταν πάνω στον σταυρό. Το αυγό συμβολίζει την δημιουργία που κλείνει μέσα του την ζωή. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε. 

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Το κουνελάκι που αρχικά ήταν λαγός , συμβολίζει το Πασχα. Ο λαγός ήταν το έμβλημα της θεάς Eastre την οποία τιμούσαν την άνοιξη . Απο αυτην προέρχεται η λέξη Easter (Πάσχα) . Αρχικά ο νονός έφερνε Πασχαλινό σοκολατένιο κουνελάκι αλλα μετα προσαρμόστηκε στα έθιμα μας και έγινε αυγο. Γιατι μια επίσκεψη νονού χωρις μια δόση γλύκας δεν κάνει ένα παιδί να χαμογελάσει.


  • Πασχαλινό Τσουρέκι
Το τσουρέκι, η γνωστή μας λαμπροκουλούρα  ή λαμπρόψωμο ζυμώνεται για το καλό.  Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατι αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού , καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί . Παλιότερα οι αγρότες παράχωναν κομμάτια τσουρεκιού και τσόφλια αυγών στα χωράφια τους για να ευλογηθεί η σοδειά τους και να γίνουν πιο καρπερά.

Ακούγεται δύσκολο αλλα είναι παιχνιδάκι . Σας προσφέρουμε την κατάληλη βοήθεια

 


 
 

 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me