Βάπτιση ηθη και έθιμα

Βάπτιση ηθη και έθιμα


Τά ρούχα του νεοφώτιστου
Σύμ­φω­να μέ τόν συμ­βο­λι­σμό της πρέπει να είναι λευκά .Τό λευ­κό χρώμα συμ­βο­λί­ζει τήν κα­θα­ρό­τη­τα, τό Αγι­ο Πνεύμα πού έλα­βε ο νε­ο­φώ­τι­στος.


 baby
Τά μαρτυρικά
Πρέπει να είναι  Σταυ­ρὸς ή η εικό­να της Πα­να­γί­ας. Τίποτα άλλο.Η λαμπάδα
Η αναμένη λαμπάδα συμβολίζει οτι το νεοφώτιστο πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει το θεό.

 

Τό λάδι
Μέ αυτό χρίει ο ιε­ρέ­ας τό παι­δί πρίν τή βά­πτι­ση.

Απο­βλέ­πει στήν προ­στα­σί­α του από κά­θε δαι­μο­νι­κή ἐ­νέρ­γει­α.
Μέ τό ίδι­ο λά­δι αλεί­φει τό παι­δί καί ο ἀ­νά­δο­χος.
Νά είναι  ἁ­γνό ελαι­ό­λα­δο .


Ο αγιασμός του νερού και του ελαίου,


Ο ιερέας χρίει (αλείφει)  με λάδι το παιδί  στη μύτη,(εις οσμήν ευωδίας), στα αυτιά (εις ακοήν πίστεως)  και στο στόμα (το στόμα μου λαλήσει σοφίαν) και μετά συνεχιζει ο  νονός ο οποίος  το αλέιφει  παντού με το λάδι .


Το νερό - η τριπλή κατάδυση

Σύμφωνα με την παράδοση ο νεοφώτιστος  πρέπει να καταδυθεί πλήρως  στο νερο και όχι απλα να ραντιστει . Η τριτή κατάδυση στην ορθόδοξη θεολογία είναι η πιό σημαντικη. Συμβολίζει την τριήμερο ταφή και ανάσταση του Χριστού γιατί αποτελεί συμμετοχή στο θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο κάθε νεοφώτιστος με την βάπτιση αποθέτει τον Παλαιόν άνθρωπον και εξέρχεται απο το μυστήριο αναγεννημένος .Συμβολίζει την λύτρωση απο το προπατορικό αμάρτυμα και τις προσωπικές αμαρτίες .Η ευχή του Αγιου Μύρου

Με αυτήν ευχαριστούμε τον Θεό, που με την χρίση (άλειμα)  του Αγιου Μύρου θέλει να μας σώσει και να μας γεμίσει με τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος .

 

Η ευχή της ονοματοδοσίας
Με αυτήν ο νέος αυτός Χριστιανός αποκτά την δική του προσωπικότητα . (περισσότερα)  


 

Τα "πρέπει" μετα την βάπτιση :

Αφού διαβάσετε το Μετά την βάπτιση  και ενημερώθειτε για όσα πρέπει να είναι παρών και οι νονοί του μικρού σας θα πρέπει συμπληρωματικά να γνωρίζετε μερικά ακομα:

  • Το νερό απο το πρωτο μπάνιο -3 ημέρες μετά την βάπτιση αν αντέξετε είναι το σωστό - καθώς και απο το πλυσιμο των λαδόπανων και όσων περιέχουν λάδι απο την βάπτιση  πρέπει να χυθουν σε απάτητο χώμα  . Αν είστε κοντά σε θάλασσα ακόμα καλύτερα αλλα για τους κάτοικους των πόλεων μια γλαστρούλα θα είναι ότι πρέπει.
twitter vaptizo.gr facebook vaptizo.gr

 


Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης  τα
 Έθιμα Βάπτισης ανα την Ελλάδα
/>

 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me