Βάπτιση στην Κύπρο

Βάπτιση στην Κύπρο - Ήθη και έθιμα


Όταν το παιδί είναι σε καλή κατάσταση υγείας δεν βαπτίζεται μέχρι να έχουν περάσει σάραντα μέρες μετά τη γέννηση του.

Στις σαράντα μέρες το βρέφος μεταφέρεται από ένα συγγενικό πρόσωπο στην εκκλησία να εκκλησιαστεί και να ευλογηθεί από τον ιερέα.To βάπτισμα μπορεί να γίνει μερικά χρόνια μετά και λαμβάνει χώρα στον ναό και ο νονός ή η νονά είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση του παιδιού στην ορθόδοξη πίστη.

Η τελετή στην εκκλησία είναι πολύ περίτεχνη.

Παραδοσιακά, η μητέρα έμενε στο σπίτι και το παιδί το έπερνε στην εκκλησία είτε η μαμή ή κάποιο στενό συγγενικό πρόσωπο.Σήμερα, η μητέρα συμμετέχει επίσης στη βάφτιση του παιδιού της αλλά δεν το αγγίζει μέχρι το παιδί να έχει βαπτιστεί.

Ο νονός ή η νονά, με επικεφαλής τον ιερέα,περπατούν στο διάδρομο της εκκλησίας και μετά απαγγέλουν το "Πιστεύω" που είναι το σύμβολο της ορθόδοξης πίστης,και απαντούν τα όποια ερωτήματα που ο ιερέας ρωτά.Έτσι ο ιερέας ρωτά''Αποτάσσεσαι τον σατανά;'' ο νονός ή η νονά απαντούν "Ναι αποτάσσομαι" Στη συνέχεια ο ιερέας συνεχίζει με την πρόσκληση να φτύσει στον σατανά και ο νονός ή η νονά δέχονται αυτή την πρόσκληση φτύνοντας δυνατά στο πάτωμα.Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται τρεις φορές.

 Το παιδί βαπτίζεται όταν ο ιερέας το βουτήξει ολόκληρο στο νερό τρεις φορές και τότε μυρώνεται με ¶γιο Μύρο που έχει μεταφερθεί από την Πατριαρχική Έδρα της Κωσταντινούπολης.

Όταν η τελετή τελειώσει γυρνούν σπίτι.Στα παλαιά χρόνια, η μητέρα συναντούσε τον ιερέα και τον νονό ή την νονά που επέστρεφαν το παιδί της μετά την βάπτιση, στο κατώφλι του σπίτι της και έπρεπε να σκύψει και να κάνει επτά φορές μετάνοια ζητώντας συγχώρεση.

Μετά έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα κρατήσει το παιδί στην αλήθεια της ορθόδοξης πίστης των προγόνων του και ότι θα το προστατεύσει μέχρι τα επτά του χρόνια.

Η ευθύνη του νονού ή της νονάς ήταν μεγάλης σημασίας. Έπρεπε να δεσμευθεί ότι ο ίδιος ή η ίδια θα ήταν υπεύθυνοι για την εκπαίδευση του παιδιού, αν και ήταν περισσότερο μια υπόσχεση παρά μια δέσμευση.

Ο νονός ή νονά ήταν πολύ σεβαστοί από τους γονείς του παιδιού και όταν τον/την συναντούσαν,σηκώνονταν για να του/της υποκλιθούν.Για ολόκληρη την μέρα μετά τη τελετή του βαπτίματος, υπήρχε άφθονο γλέντι και πολλές ευχές για την υγεία του παιδιού που είχε βαπτισθεί.

 


 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me