Η ευχη της Ονοματοδοσίας

Πότε δίνουμε το όνομα στο παιδί

Το έχουμε επιτέλους στην αγκαλία μας. Μερικοί έχουν καταλήξει για το όνομα απο πρίν , άλλοι πάλι προβληματίζονται. Τα "μπέμπης" και "μπέμπα" είναι η πιο σύνηθες προσφώνηση του βρέφους. Πότε όμως πρέπει να καταληξουμέ .

βαπτιση ευχη ονοματοδοσίας

Γνώμη μας είναι το συντομότερο δυνάτό. Πρωτα απ όλα το παιδί συνηθίζει στο άκουσμα του ονόματος του. Έπειτα εννοείτε συνηθίζουμε εμεις. Αλλα ο σημαντικότερος λόγος είναι για να συνηθίσουν και οι γύρω μας και να ασποφύγουμε τυχόν εντάσεις κοντά στην βάπτιση.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία το όνομα του παιδιού δίνεται την 8η μέρα απο την γέννηση του. Κατα την Ορθόδοξη εκκλησία ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 7 ημέρες. Η έβδομη μέρα είναι η ημέρα της αναπαυσης του Δημιούργου. Η 7η ημέρα ειναι η μέρα προσμονής του κόσμου και του ανθρώπου για λύτρωση για την επόμενη μέρα, την 8η ημέρα.  Η εκκλησια θεωρεί οτι το παιδί μέλος είναι αυτης της νέας πραγματικότητας όχι ως βρέφος αλλα ως ενεργό μέλος της. Και για αυτο επιλέγει την 8η ημέρα να γίνεται και η ονοματοδοσία του βρέφους .  Το όνομα δηλώνει οτι το νέο μέλος αυτου του κόσμου είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μια νέα ελπίδα με δικαιώματα και επιλογές. Είναι ένα πλάσμα μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται πια.

 

Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ -η προβαπτισματική ευχη

Με την ευχή της ονοματοδοσίας το παιδί προσφωνείτε για πρώτη φορά με το δικό του προσωπικό όνομα. Το βρέφος λαμβάνει την ευχή την 8η μέρα της γέννησης του στην  εκκλησία (στον προναό)  ή στο σπίτι.

Ο ιερέας διαβάζει την ευχή στο 8 ημερών παιδί και με αυτή ευλογεί το στόμα, το μέτωπο και την καρδιά του. Το στόμα για να μιλάει σοφά, το μέτωπο για να σκέφτεται ορθά και την καρδιά για να είναι καλόκαρδο και συμπονετικό. Επειτα ψάλει το "Χαίρε κεχαριτωμένη"

Σήμερα η ευχή αυτη σπάνια διαβάζεται . Μερικοί ιερείς την διαβάζουν κατα το μυστήριο της βάπτισης εκφωνόντας και επίσημα το όνομα του νέου Χριστιανού .

twitter vaptizo.gr facebook vaptizo.gr

 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me