Πούρμα (στριφτό) Πόντου

Πούρμα - Ωτιά  (στριφτό) Πόντου για κέρασμα στην βάπτιση

Είναι ένα γλύκισμα που μοιάζει με το σαραγλί, αλλά είναι λεπτότερο. Το έλεγαν και ζουλιχτόν (στριφτό). Ήταν γλυκό των γάμων , της βάπτισης , των γιορτών. 


Διαβάστε περισσότερα για τα έθιμα της Ποντιακής βάπτισης εδώ 

ΥΛΙΚΑ  για 80 περίπου τεμάχια - ανάλογα με το πάχος που θα ανοίξετε το φύλλο:
2 κεσεδάκια γιαούρτι
6 αυγα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρι
1 κούπα λάδι ή βούτυρο λιωμένο
3 κουταλάκια γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
1 κουταλάκι αμωνία
4 κουταλιές σούπας γάλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκούαλάτι
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα ή μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε σε ένα μπόλ το γιαούρτι, τα αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάμε ωσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (να είναι χλιαρό). Το βάζουμε πάνω απο την λεκάνη και προσθέτουμε την αμωνία . Το γάλα θα αφρίσει οπότε να το έχετε οπωσδήποτε πάνω απο την λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικα. Το προσθέτουμε στο μείγμα .
Βάζουμε το αλάτι και το μπείκινγκ πάουντερ, το βούτυρο  και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε πρισθέτοντας το αλεύρι μεχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακια και να μην κολάει ωστε να την ανοίξουμε σε φύλλο.
Κόουμε το φύλλο σε ρόμβους.
Χαράζουμε το κάθε τρίγωνο διαγώνια στην μέση του χωρίς να το κόψουμε ή να φτάσουμε στις άκρες (κέντρο).
Πιάνουμε την μία άκρη του ρόμβου και την περνάμε απο την σχισμή ώστε να βγεί απο την άλλη πλευρά.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τοποθετούμε σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας στον πάτο όσα βγάζουμε.
Πασπαλίζουμε με την άχνη ή το μέλι.

 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me