Προβληθειτε  με  16 ευρω τον μηνα       .... 


                                                                  
 
 

Τσουρέκια

 

 

Τσουρέκια

Σας παραθέτουμε μία υπέροχη συνταγή για τσουρέκια που βρήκαμε στο ellhnidamana.gr

ΥΛΙΚΑ
(για 10 πολύ μεγάλα ή 15-20 μικρά αν είστε μεγάλο σόι)
3 κιλά αλεύρι για ζύμωμα
460 γρ γάλα
740 γρ ζάχαρη + 100 γρ για να διαλύσουμε την μαγιά
325 γρ βούτυρο
200 γρ μαγιά
13 αυγά
20 γρ μαχλέπι
20 γρ κακουλέ
20 γρ μαστίχα
ξύσμα από 3 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Διαλύστε αρχικά την μαγιά σε χλιαρό νερό με περίπου 100 γρ ζάχαρη.

Αφήστε στην στην άκρη για να ενεργοποιηθει και να αφρίσει
Σε μια κατσαρόλα μεγάλη βάλτε το γάλα, το βούτυρο , την ζάχαρη, το μαχλέπι , το κακουλέ , τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και βάλτε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσέξτε το μείγμα να μην ξεπεράσει τους 50-55 βαθμούς Κελσίου. Αν έχετε χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αν όχι το μίγμα πρέπει να είναι πολύ χλιαρό, αν δείτε ότι ζεσταίνεται πολύ, το κατεβάζετε από το μάτι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά σιγά και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
Βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι (πχ της μπουγάδας, προσοχή μόνο μην έχει τίποτα απορρυπαντικό και φάτε τσούρεκια όχι τρυφερά από την συνταγή ,αλλά γιατί τα άγγιξε το αρκουδάκι του Γκαζολίν). 

Ρίχνετε σιγά σιγά το υγρό μείγμα και ξεκινάτε το ζύμωμα σαν καλές και χαρωπές νοικοκυρές. Μην είστε τεμπέλες, ζυμώστε. Το ζυμάρι είναι μαλακό και κολλάει , αλλά όσο το ζυμώνετε θα γίνεται πιο ελαστικό. ΜΗ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΕΥΡΙ αν δεν θέλετε τα τσουρέκια σας να γίνουν φονικό όπλο, κοινώς κοτρόνια για καταπέλτη.
Σκεπάστε την λεκάνη με μεβράνη και τυλίξτε την με κουβέρτες, παπλώματα, φλοκάτες ότι τέλος πάντων έχετε για να την κρατήσετε ζεστή. Βάλτε την σε ένα ζεστό μέρος .
Βρείτε κάτι να κάνετε για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να υπερδιπλασιάσει τον αρχικό του όγκο.
Αφού περάσει το 3ωρο και φουσκώσει , φωνάξτε έναν γερανό για να σας βοηθήσει να το κουβαλήσετε στην κουζίνα.
Ξεκινάτε να ζυμώνετε πάλι, αλλά για λίγο και ελαφριά.

Χωρίστε το ζυμάρι σε 10 ή 20 μπάλες (ανάλογα πόσο μεγάλο σόι έχετε και πόσα τσουρέκια θέλετε να φτιάξετε).

Πασπαλίστε τον πάγκο με ελάχιστο αλεύρι και τρίψτε και λίγο στα χέρια σας.

Πάρτε την πρώτη μπάλα, χωρίστε την σε 3 κομμάτια , ανοίξτε τα σε κορδόνια και φτιάξτε πλεξούδες.

Βάλτε το σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και επαναλάβετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες.
Φροντίστε να αφήνετε κενό μεταξύ των τσουρεκιών, γιατί θα ξαναφουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους αν δεν έχουν κενό.

Αφήνουμε τις έτοιμες πλεξούδες να φουσκώσουν και πάλι μέχρι σχεδόν να διπλασιάσουν τον όγκο τους.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς, κατά προτίμηση με αέρα.

Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε από 30-60 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο μας

Και voila!!!


Την συνταγή την βρήκαμε στο ellhnidamana.gr

 


 
 

 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me