Ξεροτήγανα (Κρήτη)

Ξεροτήγανα για κέρασμα Βάπτισης στην Κρήτη

Στην Κρήτη συνήθιζαν- και μερικοί συνεχίζοντας την παράδοση το κάνουν ακόμα-  να προσφέρουν ως κέρασμα μετά την βάπτιση τα γνωστά Ξεροτήγανα.

Η συνταγή είναι απλη και αν πιάνουν τα χεράκια σας (και έχετε και αρκετή βοήθεια) θα ήταν μια οικονομική και πολύ πρωτότυπη επιλογή για τους καλεσμένους σας. 


ΥΛΙΚΑ :

Για την ζύμη  :

  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρακι
  • 6 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2  κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 8 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό (περίπου)

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Για το σιρόπι :

  • 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
  • 6 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρι
  • 2 Ξυλαράκια κανέλας
  • 4 κουταλάκια χυμό λεμονιού

Για το πασπάλισμα

  • Καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • Σουσάμι
  • Κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ :

Σε ένα μπόλ βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη σκληρή και να μην κολάει.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά.

Ανοίγουμε σε λεπτές λωρίδες (μια μηχανή για αυτη την δουλειά θα ήταν πολύτιμη) και κόβουμε με κάτι που θα δώσει σχηματάκι οδοντοτό στις οριζοντιες πλευρές της (προαιρετικό) . Το πλάτος κάθε λωρίδας υπολογίστε το περίπου στα 2-3 εκατοστά  .

Τυλίγουμε τα φύλλα σαν να τυλίγαμε ένα ρολό κουζίνας που ξεδιπλώθηκε και κολάμε με λίγο νεράκι την άκρη.  Οι στροφες δεν θέλουμε να είναι πολυ σφιχτές , αλλα ούτε και πολύ χαλαρές ωστε να ανοίξει το ρολλάκι μας. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να το τυλίξουμε γύρω απο μία μεγάλη πιρούνα και να το βυθίζουμε με αυτην στο λάδι γυρνώντας την γρήγορα.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα τοποθετούμε σε ένα απορροφητικό χαρτί ωστε να απομακρύνουμε το πολύ λαδι.  Το ιδανικό θα ήταν να είμαστε 2 άτομα ώστε το ένα να ανοίγει τα φύλλα και το άλλο να τηγανίζει.  Μην αφήσετε να πάρουν χρώμμα . Πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα προς το λευκό.

Μόλις τηγανίσουμε όλα τα ξεροτήγανα, αρχίζουμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 περίπου λεπτα. 

Βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι για μισό λεπτό γυρίζοντας τα ώστε να ποτίσουν και απο τις 2 πλευρές και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι .

Μολις στραγγίξουν λίγο το πολύ μέλι (ωστε να μην μαλακώσουν , τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την κανέλα, το σουσάμι και τα καρύδια.

Μόλις κρυώσουν εντελώς τα τυλίγετε με διαφάνειες και τα προσφέρετε περήφανα στην βάπτιση.

 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me