Μελεκούνι (Παστέλι ) Ρόδου

Μελεκούνι (Παστέλι ) για Ροδίτικη και Κασιώτικη Βάπτιση

Στην Ρόδο  και στην Κάσο το παραδοσιακό κέρασμα στις χαρές (γάμους -βαπτίσεις ) είναι το Μελεκούνι  και το προσφέρουν με τις μπομπονιέρες   . Οι συγγενείς της νύφης και του γαμπρού μαζεύονται πριν από τον γάμο και γιορτάζουν φτιάχνοντας αυτά τα πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά από μέλι και σουσάμι .   Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι αλλά η μεγάλη της διαφορά είναι ότι το μελεκούνι πρέπει να λυγίζει , να μην είναι σκληρό. Διατηρείτε για 1 με 2 εβδομάδες οπότε μην τρεχετε τελευταία ώρα σε περίπτωση που αποφασίσετε να το φτιάξετε.  


ΥΛΙΚΑ :

  • 1 κιλό Σουσάμι
  • 1 κουτ. γλ. Κανέλλα
  • 250 γρ. Αμύγδαλα(προαιρετικά)
  • 1 κιλό μέλι (θυμαρίσιο κατα προτίμηση - απαραίτητα όμως απο άνθη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίξει . 

Βάζουμε το σουσάμι τμηματικά (βγάζουμε την πρώτη στρώση και βάζουμε την 2η) σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά (περίπου μέχρι να θρυματίζετε) . Υπάρχουν πολλοί που το προτιμούν ακαβούρδιστο. Η επιλογή ειναι δική σας αλλα εμεις προτείνουμε να το καβουρδίσετε.

Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το σουσάμι, την κανέλλα και τα αμύγδαλα .

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία ξαφρίζοντας όποτε χρειάζετε (πολλοι προσθέτουν και λίγες φλούδες λεμονιού)  . Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες ρίχνουμε το μείγμα απο το μπωλ ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο απο το μέλι σε ένα πιατάκι για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν κολάει θέλει κι αλλο. 

Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσουμε και να κρυώσουμε με τον παραπάνω τρόπο το μέλι 3 φορές. Την τρίτη ρίχνουμε τα υλικα μεσα.

Ρίχνουμε το μειγμα του μπωλ στο μέλι.

Ανακατέυουμε συνεχώς και μόλις πήξει (ζοριζόμαστε στο ανακάτεμα πια) είναι έτοιμο.

Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας, πασπαλίζουμε με κανέλα και το σκεπάζουμε με άλλο ένα κομάτι λαδόκολας  απο πάνω. Με έναν πλάστη το ανοίγουμε ωστε να γίνει μια πλάκα 3 εκ. περίπου.  Ισιώνουμε τις γωνιες στο περίπου ή αν θέλουμε τις κόβουμε και τις απολαμβάνουμε σαν δειγματολειψία.

Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στα κομάτια μας με ένα μεγάλο μαχαίρι ή έναν χάρακα . Μπορούμε να   δημιουργήσουμε  κυβάκια, ρόμβους ή ότι άλλο θέλουμε.

Τυλίγουμε  τα μελεκούνια σε ατομικές μεριδούλες με κομμάτια διάφανης ζελατίνας.

To μελεκούνι καθώς το σπάμε στη μέση έχει ένα χαρακτηριστικό ήχο, σαν μικρές αλλεπάλληλες εκρήξεις.


 Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι αλλά η μεγάλη της διαφορά είναι ότι το μελεκούνι πρέπει να λυγίζει , να μην είναι σκληρό

Καλη επιτυχία


 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me