Παστέλι Ανδρου

Παστέλι Ανδρου για κέρασμα βάπτισης

Στην Άνδρο (αλλα και στην Τήνο και τα Κουφονήσια , το κέρασμα για την βάπτιση επέβαλε (ή επιβαλλει για τους παραδοσιακούς) να είναι το παστέλι σε άνθη λεμονιάς ή νεραντζιάς.

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 ποτήρια καρύδι
  • 1 ποτήρι μέλι απο άνθη (κατα προτίμηση θυμαρίσιο)
  • ¼ ποτηριού παξιμάδι τριμμένο ή φρυγανιά
  • λίγο λεμόνι
  • λίγο ανθόνερο
  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • Μερικά φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Κοπανάμε σ’ ένα  γουδί το καρύδι, με προσοχή ώστε να μη γίνει σκόνη και το ανακατεύουμε με το τριμμένο παξιμάδι.

 Ρίχνουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα, χωρίς καθόλου νερό και τη  βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να δέσει το μέλι.

 Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει το μέλι, με τον εξής τρόπο: ρίχνουμε σ΄ ένα πιάτο με κρύο νερό μια κουταλιά απ΄ το ζεστό  μέλι και το μαζεύουμε με το χέρι ώστε να γίνει μπαλάκι.

Παίρνουμε το μπαλάκι και το ρίχνουμε ξανά στο πιάτο, αν ακουστεί σα βότσαλο, τότε το μέλι είναι έτοιμο, «δεμένο».


Αναμιγνύουμε  το μέλι, το τριμμένο καρύδι και το παξιμάδι και ανακατεύουμε  όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε και λίγο λεμόνι.


 Απλώνουνε, πάνω σε μια μια λαδόκολα  το σουσάμι και το ραντίζουμε με ανθόνερο.

Ρίχνουμε το μίγμα του μελιού και  το απλώνουμε λίγο με το χέρι . Το σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολα και το στρώνουμε  με τη βοήθεια ενός πλάστη, ώστε να πάρει ένα παραλληλόγραμμο σχήμα, με ομοιόμορφο πάχος.

Ξεσκεπάζουμε και ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι .


 Κόβουμε  το παστέλι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, αφού κρυώσει.


 Κάθε κομμάτι σερβίρεται ανάμεσα σε δύο φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς.

Αρχική Πηγή συνταγής την οποία τροποποιήσαμε λίγο με διάφορα πειράματα :
i-create.gr

 

 
 
Copyright (c)2011 vaPtizo.gr- Βάπτιση & HyperHosting.GR | Free Website Template by SuperSite.Me